شرایط محیطی

مرکز داده

نور
شدت نور استاندارد در مراکز داده 500Lux افقی و 200Lux عمودی تعیین شده است.
محل های اندازی گیری نور در فاصله یک متری از کف در بین رک ها می باشد.
LED دارای ظاهر بسیار ظریف بوده و ضخامت بسیار کمی دارد و با تکنولوژی SMD LED و بر پایه فناوری صفحات نمایشگر LED ساخته شده و نوری کاملا یکنواخت و ملایم و بدون خیرگی را ایجاد می کند. لازم به ذکر است که مصرف انرژی الکتريکي هر يک از آنها بسیار کم و گرمای بسیار کمی تولید می کنند. ابعاد قاب هاي LED 61 *61 سانتی متر بوده که در داخل سقف کاذب نصب مي شود.
• تعدادی از چارغ ها در زمان قطع اضطراری برق اصلی اتاق می بایست روشن باقی بمانند.

LED Lights

سیستم خنک کننده HVAC
شرایطی محیطی مرکز داد ه به شرح زیر است:
• دمای مطلوب: 18 تا 24 درجه سانتی گراد
• حداقل حد مجاز دما 17 و حداکثر 25 درجه سانتی گراد
• رطوبت مطلوب: 40 تا 55 درصد
• حداقل رطوبت مجاز 30 و حداکثر 60 درصد
• حداکثر دمای ایجاد شبنم: 21 درجه سانتی گراد
• حداکثر تغییر دما در یک ساعت: 5 درجه سانتی گراد

اندازه گیری می بایست در فاصله 1.5 متری از کف در وسط راه روی سرد بین دو ردیف رک انجام گردد.
پیشنهاد می گردد مرکز داده ها دارای سیستم خنک کننده مستقل باشد. همچنین تجهیز سیستم خنک کننده HVAC به منبع توزیع برق پشتیبان الزامی است.

روش های توزیع
مکانیزم سیستم سرمایشی در مرکز داده با ظرفیت بالا، به صورت توزیعی و بازگشتی است. برای هر مکانیزم، سه روش اصلی زیر وجود دارد:
• غیرمتمرکز (Flooded) :
در راهکار Flooded سیستم توزیع یا بازگشتی بدون هیچ گونه داکت کشی خاصی، جریان هوا را توزیع و یا جمع آوری می کند.
• نیمه متمرکز (Locally Ducted):
در راهکار Locally ducted جریان هوا از طریق داکت در نزدیکی راهروی سرد یا گرم، متناسب با سیستم توزیع یا بازگشتی، توزیع و جمع آوری می گردد.
• متمرکز (Fully Ducted):
در راهکار Fully Ducted سیستم توزیع و جمع آوری به طور مستقیم، از طریق یک مسیر بسته از راهروی گرم یا سرد، جریان هوا را توزیع و یا جمع آوری می کند.
هر یک از روش های مذکور می تواند به صورت ترکیبی در سیستم توزیع و یا جمع آوری استفاده گردد. بدین ترتیب 9 روش مختلف ایجاد خواهد شد. در شکل زیر می توان هر یک از روش های ترکیبی را مشاهده نمود:

cooling01

انواع روش های تهویه مطبوع اتاق سرور
سرورهای نسبتاً قدیمی‌تر، مصرف برقی در حدود 1200 وات داشته‌اند و با استفاده از خنك‌كننده‌های معمولHVAC یا CRAC (Computer Room Air Conditioner) امكان خنك كردن آنها میسر بوده است. این نوع خنك‌كننده‌ها هوای خنك تولید شده را از زیر به درون فضای زیر كف كاذب ارسال و از طریق دریچه‌های تعبیه شده بر روی كف كاذب سرورهای موجود را خنك می‌نمایند. مجدداً هوای گرم از طریق كانال برگشت (در صورت وجود) به دستگاه CRAC برگشته و سیكل بدین ترتیب تكرار می‌شود با پیشرفت در تكنولوژیِ ساخت سرورها و كوچك شدن ابعاد آنها و معرفی سرورهای Blade، اگر چه هزینه ساخت این نوع سرورها با گذشته تفاوت عمده‌ای ننموده است؛ لیكن مصرف برق و تولید حرارت آنها به گونه‌ای چشمگیر افزایش یافته است. لذا برای خنك كردن آنها ‌باید تمهیدات دقیق تری را اتخاذ نمود.

روش In-Room
یك دستگاه CRACمتداول بر روی كف كاذب قرار گرفته و هوای گرم را از قسمت فوقانی به داخل مكیده و پس از عبور از روی مبدل حرارتی و سرد شدن به زیر كف كاذب هدایت می‌كند. در دستگاه های تولید شده توسط برخی از سازندگان فن دمنده به زیر دستگاه در محوطه فضای زیر كف كاذب منتقل شده است، بدین صورت جای فن خالی شده و ابعاد مبدل حرارتی افزایش خواهد یافت. در نتیجه با همان ابعاد می‌توان ظرفیت خنك‌كنندگی را افزایش داد. به عنوان مثال با استفاده از این روش می‌توان تا حد 30 كیلو وات توان برودتی از دستگاهی كه در شیوه متداول توان 20 كیلو وات داشته است را انتظار داشت. این نوع خنك‌كننده‌ها به دو صورت هوای خنك را تأمین می‌كنند. در حالت اول خود دستگاه دارای كمپرسور بوده و گاز مبرد را تا كندانسور ارسال می‌كند. در حالت دوم دستگاه به سیستم لوله كشی آب خنك تولید شده توسط چیلر متصل است. در این سیستم پمپ، وظیفه گردش آب سرد را در سیكل بر عهده دارد. بنابراین به علت حذف كمپرسور از دستگاه، ابعاد شبكه تبادل حرارت به صورت چشمگیری قابل افزایش بوده و سبب افزایش ظرفیت دستگاه ها می‌گردد.

 

cooling02

روش In-Raw
در این روش جهت جلوگیری از مخلوط شدن هوای گرم و سرد درون اتاق سرور، رك‌ها را در چند ردیف موازی در كنار هم قرار می‌دهند. نحوه نصب رك‌ها به گونه‌ای است كه در هر ردیف جلوی تمامی رك‌ها به یك جهت است و دو ردیف مجاور نیز به گونه‌ای چیده می‌شوند كه جلو و یا پشت تمامی رك‌ها روبروی هم باشد. بنابراین در یك راهرو هوا به درون رك‌ها مكیده می‌شود و در راهروهای مجاور هوای گرم از رك ها به درون راهرو فرستاده می‌شود. بنابراین با دو نوع راهرو مواجه هستیم: راهرو گرم و راهرو سرد. جهت حصول اطمینان بیشتر از عدم تداخل هوای گرم و سرد، درون دو راهرو مجاور نیز می‌توان یكی از دو راهرو را با استفاده از قطعات سقف و درب های ابتدا و انتهایی كاملاً از دیگری جدا كرد.

cooling03

روش In-Rack

با بالا رفتن توان برودتی مورد نیاز در یك رك، دیگر نمی‌توان با استفاده از روش های پیش گفته آن را به صورت كامل خنك‌ كرد. در این حالت به علت بالا بودن تراكم تولید گرما در رك‌ها هوای خنك مستقیماً توسط دمنده‌های مخصوص به درون رك فرستاده می‌شوند. این دمنده ها از آب خنك تولید شده توسط چیلرها استفاده می‌كنند.

این دستگاه قابلیت دمش هوای سرد را از هر دو طرف (به دو رك) نیز دارد و یا می‌توان برای یك رك دو دستگاه خنك‌كن را قرار داده و یكی از این دستگاه ها را به عنوان افزونه در نظر گرفت.

HP IN RACK Cooling System

روش محاسبه توان سرمایشی مورد نیاز مرکز داده
در زیر فرمول محاسبه توان سرمایشی سیستم های HVAC را مشاهده می نمائید.
تولید سرماي مناسب براي کارکرد موثر سرورها، روترها، سوئیچها و دیگر تجهیزات کلیدي، از مهمترین پارامترهاي یک اتاق سرور و مرکز داده میباشد. خرابی یا عملکرد نادرست هواساز، میتواند پیامدهاي جدي براي سازمان درپی داشته باشد، پس نسبت به سیستم هوا رسانی اتاق سرور خود بی تفاوت نباشید. استفاده از سیستمهاي پیش هشدار دهنده و جایگزین، میتواند راهکارهاي مناسبی براي جلوگیري از این پیامدها باشد. اما قبل از همه اینها محاسبه دقیق و درست میزان هواي مورد نیاز، مهمترین کاري است که باید صورت گیرد.

آشنایی با چند مفهوم:
BTU (British Thermal Unit): واحد اندازه گیري انرژي گرمایی در صنایع سرمایشی و گرمایشی میباشد. در تعریف هر BTU میزان گرمایی است که دماي یک پوند آب را در فشار یک اتمسفر، یک درجه از 60 درجه فارنهایت به 61 درجه فارنهایت برساند.
WATT: واحد اندازه گیري توان میباشد که معادل 3.413 BTU است.
Ton: توان مورد نیاز براي ایجاد یک قطعه یخ به میزان 907Kg در 24 ساعت میباشد. و معادل 12000BTU یا 3.5KW می باشد.

پارامترهاي موثر:
مساحت اتاق (Room Area)
Room Area BTU = Length (m) x Width (m) x 337

اگر اتاق سرورهاي شما داراي پنجره نیست میتوانید از این بخش صرفنظر کنید در غیر اینصورت:
South Window BTU = South Facing window Length (m) x Width (m) x 870
North Window BTU = North Facing windows Length (m) x Width (m) x 165
اگر مانعی بر سر راه پنجره ها وجود ندارد و نور آفتاب مستقیم از پنجره به داخل میتابد در نهایت اعداد بدست آمده را در 5.1 ضرب کنید. واضح است که اگر شما در نیمکره جنوبی زندگی میکنید باید جاي مقادیر را در فرمولهاي پنجره هاي شمالی و جنوبی عوض کنید.

کارمند ها (Occupant)
Total Occupant BTU = Number of occupants x 400

دستگاه ها (Equipment)
Equipment BTU = Total wa_age for all equipment x 3. 5

روشنایی (Lighting)
Lighting BTU = Total wattage for all ligh_ng x 1. 75

در نهایت سرمایش کلی مورد نیاز از مجموع بدست آمده در هر بخش محاسبه میشود:
Total Heat Load = Room BTU + Windows BTU + Total Occupant BTU + Equipment BTU + Lighting BTU


سیستم توزیع برق
مهم ترین و حساس ترین بخش درطراحی هر مرکزداده، برنامه ریزی کامل و جامع برق و خصوصاً برق تجهیزات IT مرکز است. بطوری که قابلیت پشتیبانی کلیه تجهیزات مرکز را با زیرساختی مناسب و کامل، دارا باشد. در طراحی یک مرکز داده با توجه به سطح Tire مورد نیازآن، سيستم برق طراحي شده باید بگونه‌ای باشد که احتمال قطع برق تجهيزات، به كمترين حد ممكن برسد و از طرفي تامين و توزیع انرژي الکتریکی مورد نياز تجهيزات از امنیت کافی برخوردار باشد. بنابراين قبل از انجام طراحي بايد اطلاعات مورد نياز براي طراحي سيستم برق، جمع‌آوري شود كه مهمترين آنها شامل موارد زير است:
• توان مصرفي تك‌تك تجهيزات
• برآورد توان مورد نیاز مرکز داده
• طراحی شماتیک کلی شبکه برق مرکز داده
• طراحی نقشه تک خطی تابلوهای برق مرکز داده
• طراحی شبکه برق یو.پی.اس مرکز داده(برآورد بار یو.پی.اس مورد نیاز، سایزینگ یو.پی.اس، طراحی تابلوی برق مرتبط)
• سایزینگ دیزل ژنراتور مرکزداده و ساختمان
• طراحی شبکه ارت مرکز داده
• طراحی شبکه روشنایی مرکز داده

طراحي شبکه برق در يک مرکزداده شامل پنچ بخش مي شود:
شبکه برق اضطراري UPS (Uninterruptible Power Supply System)
قطع ناگهانی برق در تجهیزات اتاق سرور، نظیر روتر ها، سوئیچ ها، سرورها وفعالیت هاي این دستگاهها شده و در برخی موارد، امکان ادامه کار آنها را کاملاً از بین میبرد. باید در نظر داشت تنها قطع برق شهر اثرات مخرب به همراه ندارد. سیستم هاي کامپیوتري نسبت به نارسایی هایی مانند افت لحظه اي ولتاژ، ولتاژهاي لحظه اي بالا، نویز و تأثیرات فرکانس رادیویی و تغییرات فرکانس در منبع تغذیه خود حساس هستند.
UPS مناسب، داراي شرایط زیر است:
1- . Online Double Conversion
2- Power Factor Correction را پشتیبانی کند. یعنی توان کار با ژنراتور را داشته باشد.

ارت
به منظور حفاظت افراد و دستگاهها ، اضافه ولتاژهای تولید شده در بدنه که باعث صدمه دیدن دستگاهها و افراد می‌شود ، همچنین ولتاژهای بسیار زیاد و خطرناک ناشی از برخورد صاعقه با دکلهای کامپیوتری را باید در جایی خنثی نمائیم . به همین منظور استفاده از سیستم ارت و حفاظت از تجهیزات بسیار لازم و ضروری است بعلاوه با افزایش استفاده از سیستمهای دیجیتالی و حساس ، لزوم بازنگری در طراحی ، نصب و نگهداری سیستمهای حفاظتی گراندینگ وجود دارد.
به طور خلاصه اهداف بکارگیری سیستم ارتینگ یا گراندینگ عبارتند از :
الف ـ حفاظت و ایمنی جان انسان
ب ـ حفاظت و ایمنی وسایل و تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی
ج ـ فراهم آوردن شرایط ایده‌ال جهت کار
د ـ جلوگیری از ولتاژ تماسی
ه ـ حذف ولتاژ اضافی
و ـ جلوگیری از ولتاژهای ناخواسته و صاعقه
ز ـ اطمینان از قابلیت کار الکتریکی

چاه ارت:
جهت جلوگیري از بارهاي اضافی و مخرب روي سیستم برقی، سیستم زمین یا Earth باید بر قرار باشد.
شرایط ایجاد چاه ارت استاندارد:
* حفر چاه تا رسیدن به خاك نم دار بایستی انجام شود.
* پودر ذغال و نمک (کلرید سدیم) به نسبت یک به دو (هرکیلو ذغال، دو کیلو نمک) به مقدار 40 کیلوگرم در چاه ریخته شود (این مواد با مقاومت خاك نسبت عکس دارند و کم یا زیاد کردن این مواد مقاومت خاك را زیاد و یا کم می گرداند).
* صفحه اي مسی به اندازه 50 * 50 سانتی متر و به قطر 1 سانتیمتر به صورت تیغه اي (عمودي) روي نمک و ذغال قرار میگیرد.
* سیم مسی به قطر 50 میلیمتر توسط کابلشو مسی و پیچ و مهره مخصوص از جنس مس، جهت جلوگیري از پوسیدگی و زنگ زدگی به صفحه مسی متصل می شود.
* لوله پولیکا به قطر 4 یا 6 سانتی متر کنار هر چاه نصب می گردد. لازم به توجه است سوراخ هاي متعددي در بدنه لوله ها ایجاد شده تا اطراف لوله و چاه را مرطوب گرداند.
* در پایان نیز، چاه با خاك رس و نرم پر می شود.
* مقاومت چاه با استفاده از دستگاه ارت سنج باید زیر 2 اهم باشد.

earth

ژنراتور
دستگاه هاي تأمین کننده برق اضطراري UPS با توجه به گران بودن و عدم کارایی مناسب براي برقدهی طولانی مدت، مناسب نبوده و استفاده از ژنراتور در دستور کار قرار میگیرد.. نحوه کار بدین صورت است که درهنگام قطع برق اتاق سرور و براي جلوگیري از اختلال در سیستم برقدهی آن، در طول زمان به کار افتادن ژنراتور، UPS بطور آنی وارد مدار شده و برق اتاق سرور را تأمین می کند. به محض آماده شدن ژنراتور جهت برق دهی، UPS از مدار خارج شده و برق اتاق سرور از ژنراتور تأمین میشود.
توان UPS با توجه به میزان توان مصرفی دستگاه هاي مختلف مستقر در اتاق سرور نظیر سرور ها، کولرهاي گازي و... محاسبه میشود. توان UPS را با درنظر گرفتن باتري هاي داخلی آن براي مدت 7 الی 15 دقیقه (باتوجه به زمان به کار افتادن ژنراتور) درنظر می گیرند.
میزان توان ژنراتور 15 % بیشتر از توان UPSدر نظر گرفته میشود و در هنگام کار باید 70 % زیربار باشد. زیربار قرارگرفتن ژنراتور بیش از 80 % توان و یا کمتر از 60 % توان اکیداً توصیه نمیشود. ژنراتورهاي با توان بالای 15KVA سه فاز هستند.
چرا باید از ژنراتور استفاده کنیم ؟
با توجه به گرانی UPS هایی با توان بالا و همچنین نیاز به استفاده از باتري هاي متعدد جهت برقدهی طولانی مدت، استفاده از ژنراتور الزامیاست. نکته دیگري که باید درنظر بگیریم جاگیر بودن حجم زیادي باتري خارجی در فضاي محدود اتاق سرور است.
دسته بندي ژنراتورها:
ژنراتور ها را معمولاً به دو دسته توان پایین و توان بالا دسته بندي میکنند. ژنراتورهاي توان پایین تا 10KVA برقدهی را پشتیبانی میکنند و معمولاً سوخت آن ها بنزین است. سوخت ژنراتورهاي توان بالا دیزلی یا گازی است. ژنراتورها را به دو گونه دستی و اتوماتیک راه اندازي میکنند. زمان راه اندازي اتوماتیک حدود 2 دقیقه و راه اندازي دستی حدود 10 دقیقه می باشد. با توجه به ایجاد صداي بلند ژنراتور از محفظه صداگیر به نام کناپی استفاده می شود. این محفظه تا 85% کاهش صدا را به دنبال خواهد داشت.

تابلو‌هاي برق
کنترل خطوط ورودي و خروجی برق و برق اضطراري، همچنین لزوم مانیتور کردن جریان و ولتاژ خطوط استفاده از تابلو برق را الزامی میسازد. تابلو برق علاوه بر داشتن ولت متر و آمپرمتر، داراي یک سري کلیدهاي مینیاتوري بوده که جهت جریان و وضعیت ولتاژ را کنترل مینماید. تابلو های برق مرکز داده معمولا دو گروه می باشند. تابلو های توزیع اصلی و تابلو های توزیع داخلی.
تابلو های اصلی در خارج از مرکز داده نصب می گردند و تمام منابع برق (مانند سه فاز شهری، ژنراتور و...) به آن متصل می گردند. محفظه این تابلو برق ها می بایست مطابق با شرایط آب و هوایی دارای استاندارد IP67 یا بالاتر باشند. سیستم اطفا داخلی نیز پیشنهاد می گردد. این تابلو می بایست در نزدیک ترین فاصله به ژنراتور و تابلوهای توزیع داخلی نصب گردد.
نوع دوم تابلو ها تابلو های توزیع داخلی هستند که نکات زیر در طراحی آنها در نظر گرفته می شود:
1- تابلو توزیع برق اتاق سرور می بایست در ابعاد استاندارد رک های نصب شده در اتاق ساخته شود.
2- نصب سیستم تهویه داخلی در رک های برق الزامیست.
3- محل نصب تابلو توزیع برق از محل اصلی تجهیزات جداگانه در نظر گرفته شود. این محل می بایست توسط درب (ترجیحا شیشه ای) از محل اصلی جدا گردد، همچنین می بایست دارای سیستم اعلان و اطفا حریق مستقل باشد.
4- استفاده از کلید های Bypass در تابلو های توزیع الزامیست.
5- نصب UPS ها در تابلو های توزیع بلا مانع است.
6- تابلوهای توزیع مرکز داده می بایست مجهز به کلید قطع اضطراری دستی و اتوماتیک باشند. در زمان حریق قبل از اطفا اتوماتیک ابتدا فرمان قطع برق اتاق به تابلوهای توزیع ارسال می گردد و پس از چند ثانیه سیستم اطفا عمل خواهد کرد: به چهار دلیل: الف- در 90% موارد دلیل آتش سوزی در مرکز داده ها برق است. ب- قبل از اطفا می بایست کلیه تجهیزات و فن ها به صورت اضطراری خاموش گردند تا کمترین آسیب به آنها برسد.ج- جریان هوای سیستم خنک کننده اتاق مهمترین عامل در گسترش سریع آتش به علت رساندت اکسیژن می باشد. ج- نظافت و احیای اتاق پس از اطفا در حالتی که برق قطع بوده بسیار سریع تر و آسان تر است.
7- تابلو توزیع می بایست مجهز به نمایشگر ها لازم و کنترل فاز باشد.

طرح كلي توزيع برق
در طرح توزیع اتاق سرور مرکز داده موارد زیر در نظر گرفته شود:
1- سطح مقطع کابل ها و سیم ها متناسب با جریان مصرفی تجهیزات در نظر گرفته شود.
2- برای هر رک حداقل دو کابل از منابع متفاوت (مانند برق شهر و UPS) در نظر گرفته شود.
3- استاندارد رنگ بندی سیم ها در تمام مرکز به صورت یکسان رعایت گردد.
4- محلی برای دپوی کابل ها در نظر گرفته شود. مقدار دپوی کابل ها حدود 20% طول هر یک از آنه در نظر گرفته شود.
5- کابل ها در فواصل معین حتما برچسب شناسایی داشته باشند و این محل ها در نقشه مرکز داده علامت گذاری شوند.
6- بهترین محل عبور کابل های برق زیر کف کاذب می باشد. حتما از سینی استفاده شود و سینی ها به ارت متصل باشند.
7- در صورت استفاده از سیستم خنک کننده In-Row پیشنهاد می گردد کابل های برق از راهرو سرد و کابل های شبکه از راهرو گرم عبور داده شوند.
8- استفاده از پلاگ های صنعتی قفل دار در محل های ترمینال الزامیست.

bpshco-back-white.png

خیابان استاد نجات الهی (ویلا). کوچه
حقیقت طلب. پلاک 9. طبقه سوم واحد2
info@bpshco.com
تلفن: 88940964 - 88932941
فکس: 88940986

telegram instagram whatsapp linkedin facebook google map rss

شرکت بهینه پرداز شکوفا فعال در حوزه فناوری اطلاعات می باشد که فعالیت خود را در سال1391 آغاز نمود.
این شرکت در 8 سال مدت فعالیت خود افتخار تولیدکننده انحصاری سخت افزار کارت امن افزار اینترنت را بدست آورده است که این اختراع و تولید دارای گواهی نامه های متعدد (ثبت اختراع و بلوغ امنیت و مجوز سازمان پدافند غیرعامل و...) می باشد.
عمدده فعالیت های شرکت: طراحی و اجرای مرکز داده ها، تامین تجهیزات فعال (سرور، سوییچ، روتر و...) و غیرفعال (کابل و...) شبکه و ارائه خدمات حوزه فاوا است.

عضویت در خبرنامه!

برای دریافت تازه های بهینه پرداز شکوفا در خبرنامه عضو شوید.

©1397 شرکت بهینه پرداز شکوفا - کلیه حقوق محفوظ است.